30 – 31
mai
06 – 07
iunie
20 - 21 iunie
11 – 12,
25 – 26 iulie
05 – 06 ,
29 – 30 august
05 - 06,
26 - 27 septembrie
03 - 04,
17- 18 octombrie
31 oct. –
01 nov., 21 - 22 noiembrie.
05 - 06
decembrie
ITINERAR:
IASI - BACAU - BRASOV - SAMBATA DE SUS - MANASTIREA PRISLOP - MANASTIREA RAMET - AIUD -MANASTIREA DUMBRAVA - TARGU MURES - TOPLITA.
MANASTIREA BRANCOVEANU, SAMBATA DE SUS
MANASTIREA SAMBATA DE SUS |
Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii.
- Mormantul parintelui Teofil Paraianu.
- Izvorul parintelui Arsenie Boca.
MANASTIREA PRISLOP
LA MORMANTUL PR. ARSENIE BOCA-01 NOV.2014 |
Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.
- Mormantul parintelui ARSENIE BOCA si pestera Sfantului Ioan de la Prislop.
MANASTIREA RAMET
MANASTIREA RAMET |
- Moaste: capul Sf. Ghelasie.
Ziua 2.
SCHITUL AIUD
SCHITUL AIUD |
Este un schit ortodox construit pe "Rapa Robilor", renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorati in inchisoarea Aiud, in vremea comunistilor.
Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Monumentul are dimensiunile: inaltime; 18 metri, latime 6 metri si lungime 27 de metri.
- MANASTIREA DUMBRAVA,
MANASTIREA DUMBRAVA |
Mănăstirea a fost ridicată 26 octombrie 1996, pe păşunea satului, donată de dumbrăveni, pe locul unde, la 1703, în vremea uniaţiei, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale "Sfânta Veronica", în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială "Sfântul Nectarie", Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care, însărcinate fiind sau alungate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă sau fiind alungate de acasă.
MANASTIREA „ SFANTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL” - TOPLITA
A fost infiintata in 1928, fiind o ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Bisericuta de lemn a manastirii a fost adusa la Toplita inca din anul 1910, din Stanceni, jud. Mures. La sfintirea bisericii, in 1928, incinta mai cuprindea staretia, o casa cu patru camere, clopotnita manastirii, precum si o Fantana a eroilor, inchinata soldatilor cazuti pentru dezrobirea Ardealului. Pictura veche s-a distrus aproape in intregime la stramutarea bisericii din Stanceni la Toplita. Pictura noua a fost realizata de Dumitru Belizarie. Pictura a fost restaurata in 1989. Din 1994, se afla sub purtarea de grija a Episcopiei de Covasna si Harghita.
Muzeul, inaugurat in 1995, detine o importanta colectie de icoane pe lemn (din sec. al XVIII-lea) si pe sticla (de la sf. sec. al XVIII-lea -inceputul sec. al XlX-lea), valoroase exemplare de carte veche si alte obiecte liturgice, o colectie de arta religioasa, precum si obiecte care au apartinut ctitorului. In 1994 s-a sfintit si paraclisul cu hramul Izvorul Tamaduirii, ridicat in incinta asezamantului.
PRETUL: 270 LEI /PERSOANA
In pret sunt incluse: transport si cazare.
- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de 100 lei
- Tinuta decenta la intrarea in manastire.
Inscrieri la telefon:
0755095193.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu