PERIOADA:
26-28 iunie ( 30 iunie - Sfantule Ghelasie de la Ramet)
21 - 23 AUGUST
ITINERAR: Iasi - Piatra Neamt - Manastirea Bistrita - Lacul Rosu - Targu Mures - Aiud - Ramet - Alba Iulia - Manastirea Prislop - Hunedoara - Sambata de Sus - Brasov - Manastirea Miclauseni - Iasi.
26-28 iunie ( 30 iunie - Sfantule Ghelasie de la Ramet)
21 - 23 AUGUST
ITINERAR: Iasi - Piatra Neamt - Manastirea Bistrita - Lacul Rosu - Targu Mures - Aiud - Ramet - Alba Iulia - Manastirea Prislop - Hunedoara - Sambata de Sus - Brasov - Manastirea Miclauseni - Iasi.
DISTANTA: 1400 km
- MANASTIREA BISTRITA
Potrivit traditiei, inceputurile obstei monahale din vatra Bistritei nemtene se aseaza in vremea domniei lui Petru I Musat, spre sfarsitul secolului al XIV-lea, cand s-a ridicat aici o micuta biserica de lemn, prin purtarea de grija a ieromonahului Pafnutie. In anul 1402, pe locul bisericute de lemn, domnitorul Alexandru cel Bun a zidit, a zidit o minunata biserica de piatra. Locasul de peste 30 de metri lungime, cu pronaos, gropnita, naos si altar, a fost zidit si cu gandul de a-i folosi acestuia pe post de loc de ingropare.
- MANASTIREA RECEA
Ctitorie a maicii starete Stavrofora Cristina Chichernea, Manastirea Recea s-a ridicat incepand cu anul 1991 ca o mandra zidire romaneasca, o pecete spiritual crestina ce se alatura unica in felul ei noilor manastiri ce sfintesc pamantul romanesc.
Planului iconografic este realizat integral în mozaic venetian si astfel are toate sansele sa intre în patrimoniul cultural -spiritual al României. ,,Aici este singura biserică din Europa – şi cea mai mare – lucrată integral în mozaic”.
Si din punct de vedere social Manastirea urmeaza Traditiei Bisericii prin organizarea asezamântului „Sfântului Apostol Andrei“ unde sunt îngrijite 10 batrâne.
- MANASTIREA DUMBRAVA,
Mănăstirea a fost ridicată 26 octombrie 1996, pe păşunea satului, donată de dumbrăveni, pe locul unde, la 1703, în vremea uniaţiei, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale "Sfânta Veronica", în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială "Sfântul Nectarie", Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care, însărcinate fiind sau alungate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă sau fiind alungate de acasă.
- SCHITUL AIUD
Este un schit ortodox construit pe "Rapa Robilor", renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorati in inchisoarea Aiud, in vremea comunistilor.
Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Monumentul are dimensiunile: inaltime; 18 metri, latime 6 metri si lungime 27 de metri.
- MANASTIREA RAMET
Este cea mai veche si importanta vatra monahala din Arhiepiscopia de Alba lulia. Biserica veche a Manastirii Ramet reprezinta un monument arhitectonic si artistic de exceptie. In anul 1982 s-a inceput constructia unei noi biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, finalizata patru ani mai tarziu.
- Moaste: capul Sf. Ghelasie.
- Catedrala Reintregirii Neamului - Alba Iulia
Este un simbol al unitatii nationale a poporului roman, realizata prin actul Unirii din 1 decembrie 1918.
Catedrala a fost construita intre anii 1921-1922, in partea de vest a vechii cetati Alba-Iulia. Ea a fost conceputa ca o continuare a asezamantului mitropolitan din vechiul Balgrad, demolat intre anii 1713-1714, de catre habsburgi. Mareata catedrala a fost inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.
- MANASTIREA PRISLOP
- MANASTIREA PRISLOP
A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra. La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.
- Mormantul parintelui ARSENIE BOCA si pestera Sfantului Ioan de la Prislop.
- Castelul Corvinilor – Hunedoara
- MANASTIREA BRANCOVEANU, SAMBATA DE SUS
Istoria Manastirii Brancoveanu incepe din secolul al XVII-lea. In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714, a zidit in piatra o manastire.
Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii.
- Mormantul parintelui Teofil Paraianu.
- Izvorul parintelui Arsenie Boca.
- BRASOV
Piata sfatului
Biserica Neagra
- MANASTIREA MICLAUSENI
Prima biserica a Castelului de la Miclauseni a fost ridicata in 1787 de vornicul Ioan Sturdza. In 1823 Dimitrie Sturdza, reconstruieste biserica in stil neoclasic si va sfintita de Mitropolitul Veniamin Costache. Manastirea Miclauseni a fost infiintata de Ecaterina Serban-Cantacuzino in 1947. A fost manastire de maici pana in 1953, cand se desfiinteaza. Este reinfiintata in 1994, la initiativa IPS Daniel.
PRETUL: 310 LEI /PERSOANA
In pret sunt incluse: transport si cazare pensiune.
- Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de 100 lei.
DE RETINUT:
-TINUTA DECENTA LA INTRAREA IN MANASTIRI ( barbatii: - pantaloni lungi, femeile: - fusta si capul acoperit)
Inscrieri la telefon:
0755095193.